Črno – Bela Kitajska

Kategorija:

Kitajska naravna pokrajina:
Onesnaženje zraka in izzivi za trajnostni razvoj

Kitajska je znana po svojih osupljivo lepih naravnih pokrajinah. Vendar pa ta lepota v primerjavi z drugimi deli države zbledi zaradi nenadzorovanega onesnaževanja. Peking in drugi deli Kitajske so postali znani po svojih nenehnih oblakih smoga, ki predstavljajo veliko nevarnost za zdravje. Neurejena odlagališča so pogost pojav v različnih rekah po vsej Kitajski.

Zavezanost vodilnih

Kitajski voditelji so se zavezali, da bodo ta resen problem onesnaževanja zraka obravnavali prednostno. Vendar pa bo spremembo težko doseči v državi, katere industrija se je razširila tako hitro. Onesnaževanje je privedlo do neuporabnih plovnih poti, povečanju prirojenih napak in do najbolj umazanega zraka na zemlji.

Kitajska se zaveda svojega ekološkega vpliva in se sooča z izzivom trajnostnega razvoja bolj resno kot drugi. Kot vodilni svetovni investitor v energetskih tehnologijah z nizkimi emisijami ogljika, Kitajska vlaga v dolgoročne in trajne zaveze za čisto energijo, ki predstavljajo veliko priložnost za gospodarstvo.

Smog

Onesnaženost zraka je resen problem, ki ga ne smemo prezreti, saj ogroža naše zdravje in gospodarstvo. Smog visi težko nad mesti, kot so Peking, Šanghaj in Hongkong, kjer otroci odraščajo z astmo in drugimi boleznimi dihal.

PM 2,5

Zlasti zaskrbljujoče je PM2,5 (delci z aerodinamičnim premerom manj kot 2,5 um) onesnaženje zraka, ki presega smernice Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za kakovost zraka v več mestih po Kitajski. To povečuje tveganje za srčno-žilne bolezni, cerebrovaskularne bolezni, raka in prezgodnjo smrt.

Trajnostni razvoj

Kitajska se zaveda, da je trajnostni razvoj ključnega pomena za prihodnost države in da je treba narediti veliko več, da se zmanjša onesnaženje in ohrani naravna lepota države.